TISKOVNA KONFERENCA: Pankrti – “Pravijo, da smo v strašanski formi”

Pankrti, tiskovna konferenca pred koncertom ob 40. letnici delovanja v Stožicah, 14. 9. 2017. Foto: Neža Pečan
Pankrti, tiskovna konferenca pred koncertom ob 40. letnici delovanja v Stožicah, 14. 9. 2017. Foto: Neža Pečan

“Konec 70. je bil punk rock odločilna gonilna sila za spremembo nas in sveta okoli nas. Pisalo se je o tem, kako je to najbolj neumna nova glasbena zgodba, nepovezan hrup na treh akordih – a nama se je zazdelo, da bi znala biti točno taka nova muzika zanimiva.”

‘Takrat je šel Grega v London, v nabavo plošč, da smo sploh videli, kako to izgleda. Jaz pa sem na Kodeljevem začel zbirat ekipo. Slavca edino smo pol uvozili iz Šiške, naj bo. Da ne bo kdo rekel da smo zaprti. Ko smo prvič slišali pištolarske rife, smo vedeli, da je to to. Imeti možnost v naš dogodek vključiti osebo, ki je ta del zgodovine pomagala
pisati, nekoga kot je Glen Matlock, ki je dejansko pomagal ustvariti komade, ki sva jih midva poslušala, takrat še kot dijaka Gimnazije Moste, je izjemna čast.”

Tiskovna konferenca - Pankrti, 40. obletnica delovanja
Pankrti. Foto: Neža Pečan

Od prvega nastopa na Gimnaziji Moste leta 1977, mineva natanko 40 let. Provokativna glasba, ki je presegla okvirje mladinske scene in posegla v politično stanje obdobja, je sooblikovala sedanjost tistega časa in še vedno ohranja svojo surovo energijo slabega pol stoletja kasneje.

“Takega izbruha, kot je bil v Sloveniji s punkom konec 70. in začetek 80. let, ne bo nikoli več – od Ljubljanskih Psov, Okulta, Kuzel, kasneje Nietov, Berlinskega Zidu, Otrok Socializma… za velik del te scene se niti več ne ve. Dostikrat se sprašujem, zakaj ni nobenega novega protestnega punka, ali vsaj rocka. V resnici je tega kar nekaj, a nas ne doseže – v ilegali je veliko podmladka, a naše postaje prenesejo le žajfasti rock in pop. Mi ostajamo zvesti sebi in delamo drugače.”

Pankrti še vedno veljajo za največjo tovrstno skupino vseh časov za Železno zaveso, Gimnazija Moste pa jim je, kot prvi slovenski glasbeni skupini, postavila tudi spominsko ploščo.

Obeležitev mejnika na našem največjem koncertnem prizorišču, dvorani Stožice, se nadejamo v petek, 20. septembra. Poleg Pankrtov v originalni postavi ob koncu aktivnega delovanja (Pero Lovšin, Bore Kramberger, Slavc Colnarič, Bogo Pretnar, Marc Kavaš) bomo deležni še nastopa Hellcats, za katere fantje pravijo, da so jim kot nadomestne matere. V svojih prostorih jim zadnja leta omogočaj vaje, za kar so jim neizmerno hvaležni.

Tekom poletja je potekal tudi izbor še dodatnih, mlajših predskupin, ki jim stari mački želijo odpreti pot na sceno in dati pogum, da se pokažejo in postavijo po robu. Tako bomo slišali še 8 Bomb, Luto in Brez vprašanj.

‘Turnejo smo začeli junija v Zagrebu. Takrat se je nekako začelo govoriti, da smo v »strašno dobri formi«. Še na tiskovni konferenci so nas spraševali – ali ste res v tako strašno dobri formi? Po koncu koncerta smo nato brali recenzije: «Dečki su bili u strašnoj formi.« Koncert se namreč ne začne in ne konča na odru, ampak je to ena daljša, včasih zelo dolga zgodba, pogosto tudi predolga …”

“Če imaš takega kitarista kot je Bogo, imaš do skrajnosti na glas kitare – in potem mora Slavc udrihat tako da se ga vsaj kej sliši, in js moram hropst tok da se sliši. Skratka, še vedno uživamo v tem, da smo skupaj in skupaj igramo, in veseli smo, da smo tukaj in da ste vi še vedno z nami.”

Vsi lepi in prazni, 20. oktobra torej vabljeni v Stožice.