SIDDHARTA: ‘Id’ (1999)

Naslovnica albuma 'ID'.

Siddharta, ki s svojimi začetki sega vse v leto 1995 je danes prav zagotovo eden največjih imen na slovenski glasbeni sceni. Na sceno so počasi prodrli, ko so sodelovali pri vseslovenskem projektu RTV SLO in Studi Tivoli – Tivolski Pomp.

Takrat je bila namreč šesterica mladih fantov izbrana med nabor perspektivnih slovenskih skupin in zavihtela se je celo na prvo mesto na kompilaciji Tivolski Pomp s pesmijo Lunanai s katerim so dodobra opozorili nase …

Piše se leto 1999 in šesterica mladih, takrat še povsem neznanih fantov izda album z naslovom ID. To je bil prvenec, ki je mlade fante naredil slavne, razpoznavne in jih katapultiral med največje zvezde slovenske glasbene scene.

Že ko so na kompilaciji Tivolski Pomp izdali pesem Lunanai so poželi kar nekaj zanimanja, ko pa je v javnost prišla še pesem Pot v X se je njihova zgodba o uspehu samo še stopnjevala …

Če vam morda spomin sega v leto 1999 se boste prav zagotovo spomnili, da je bila to pesem, ki je obnorela celo Slovenijo, poznali so jo tako mladi, kot tudi starejši in zanimanje za album ID je samo še naraščal …

Takrat je bila sicer na domači sceni tudi skupina O.S.T. Z Ladom Bizovičarjem na čelu, ki so igrali na podobne note, kot Siddharta, a vseeno, tu moramo priznati, da je Siddharta ustvarila nekoliko bolj kompleksno glasbo, z boljšimi besedili za piko na i pa so v svoje pesmi še odlično vložili saksofon, ki prav popestri dogajanje na albumu.

11 odlično dovršenih skladb, z besedilom, ki človeku sežejo v srce, s tistim pravim surovim rokom, res vrhunskimi kitarskimi riffi, odlično vloženim saksofonom, klaviaturam ter simpatičnim in karizmatičnim pevcem Tomijem so se skupini Siddharta začele odvijate sanje o biti največji.

Album je definitivno vreden tako nakupa, kot tudi večkratnega poslušanja. Gre za album, z res neverjetno melodičnostjo in Tomiju uspe slovenski jezik narediti zelo speven.

Tu velja izpostaviti predvsem pesmi Pot v X, Le Mavrica, Črnobelo, Lunanai, Siddharta ter Nespodobno opravilo. Teh šest skladb je vsekakor zdaleč najboljših in držijo album ves čas temačno, a še vedno ljubezensko obarvan. Gre za album pol nesrečne ljubezni, a hkrati poln upanja. Fantje so s tem albumom zadeli v polno in takoj osvojili celotno Slovenijo.

Le Mavrica in Siddharta sta prekrasni baladi, ki človeka odpeljeta v kraj brez skrbi, medtem, ko je po mojem mnenju pesem Lunanani zdaleč najbolj genijalna pesem, kar jim je lahko kadarkoli uspela. Prefinjeno vloženi inštrumenti, z res vrhunskim vokalom. Za piko na i pa so fantje k sodelovanju povabili še starega in prekaljenega mačka Vlada Kreslina, ki dodatno zapečati čar te pesmi.

Pesem je po strukturi sicer zanimiva, a je Tomijeva angleščina rahlo ‘polomljena’ in nesamozavestna, morda ravno zato ne pride toliko do izraza, kot so njene predhodnice.

Zadnje pesem Stipe pa je polna jeze na svet ter ljudi, ki niso iskreni in pošteni …

Kaj očitati mladim fantom in njihovem prvencu? Razen malce slabše izgovorjave Tomijeve angleščine na albumu praktično ni niti ene samcate napakice. To je tisti pravi, pristni in surov album, ki ga je lačna množica tako zelo potrebovala in želela! Album je res čista desetka, zadetek v polno in v končni fazi zmaga na celi črti!

SEZNAM SKLADB:
01. Indija (03:49)
02. Pot v X (04:0
03. L.E. (04:38)
04. Le Mavrica (03:32)
05. Farmer (02:55)
06. Črnobelo (03:50)
07. Lunanai (04:04)
08. Siddharta (06:31)
09. Nespodobno opravilo (03:13)
10. … (05:44)
11. Stipe (02:21)

posneto in zmiksano v Studiu Tivoli Productions v letih 1998/99
producent, mix, editing, inženiring: Dejan Radičevič
snemalni producent: Anders Kallmark, Dejan Radičevič
tape tube mastering: Studio Tivoli Production (Aco Razbornik)
računalniški programing (1, 3, 4): Anders Kallmark
photo: Maja Bagić, Ivian Mujezinović, Matic Kregar, Tomi Petkovič
design: Maja Bagić, Ivian Mujezinović
cocktail design: Blaž Vrtovec (Društvo barmanov Slovenije)
glasbeni gostje:
klaviature (2, 3, 4, 8, 10), uvodni aranžmaji: Anders Kallmark
besedila in glasba: Tomi M., razen Indija (1): besedilo: Primož B., glasba: Tomi M.
aranžma: Tomi M. & SIDDHARTA