ŠANK ROCK: ‘Restart’ (2015)

Naslovnica albuma: "RESTART"
Naslovnica albuma: "RESTART"

Z vnovičnim zagonom Šank Rock leta 2014 je slovenska rokovska scena dobila več kot potrebno osvežitev. Po nekaj letnem odmoru so nastop na festivalu Pivo in cvetje, nastop s kitarsko legendo Stevom Stevensom (Billy Idol) in kar je še pomembnejše, odličen sprejem publike, poskrbeli za vrnitev v velikem slogu. Če je napoved nastopa na začetku obetala zgolj enovečerno obuditev, se stvari tu niso ustavile. Matjaž Jelen, Cveto Polak in Bor Zuljan so v družbi Saše Gačnika ter Romana Rateja spet pričeli koncertirati (skupina se trenutno mudi na dvoletni vseslovenski turneji), posneli pa so tudi štiri nove skladbe, ki so v družbi prenovljenih zimzelenov izšle na kompilaciji Restart.

Novi izdelek tabora Šank Rock odpira Laški pir. Klasika iz časov albuma IV. (1991) je s svojo prenovo dobila modernejšo preobleko, kljub temu pa uspešno zadržala čvrst stik s preteklostjo. Čistejši vokal in kitare ter izrazitejši bobni, a še zmeraj ista pozitiva. Žurerske vibracije nadaljuje noviteta Restart, s katero skupina več kot očitno dokazuje, da so leta zgolj številka. Mladostna energija in igrivost sta še vedno tu in kar je še pomembneje, to se pozna tudi v studiu. Tretje mesto na ploščku zaseda Pravljica o mavričnih ljudeh, katera nadaljuje niz prenovljenih uspešnic. Moderno in čistejše, a še vedno v skladu s tradicijo entitete Šank Rock. Nova je tudi Ni sreče brez R’n’R, ki se tako kot Restart drži postzdružitvene Šank Rock filozofije moderno-a-skladno-s-tradicijo. Album nadaljujeta Radio in Ker te ljubim ter nova Vse bo dobro. Rokovsko preteklost skupine se priklonita tudi Lahka dama in Maček. Ploščo zaključuje baladna Ljubezen, resnica, življenje, poskus vnovične stvaritve mega uspešnice kova Pravljica o mavričnih ljudi oz. Metulj.

Po več kot tridesetih letih Šank Rock še vedno ostajajo eno glavnih imen slovenske glasbene scene. Za nekatere oportunisti, ki publiki dodelijo točno to kar si želi, za druge rokovski geniji, kateri kljub majhnosti glasbenega trga še vedno brez težav polnijo koncertna prizorišča. Črno ali belo, nekaj je vseeno jasno. Jelena in tovarišija ostajajo nepogrešljiv element vseh zabav in kar je še pomembnejše, z novim materialom skrbijo, da oznaka »nostalgični akt« ostaja daleč, daleč stran. Le kaj prinaša prihodnost? Sodeč po nedavnih spletnih objavah kitarista Bora Zuljana, naj bi skupina že konec letošnje pomladi izdala novi album.