MOONLIGHT SKY: ‘The Four’ (2016)

Naslovnica albuma: "THE FOUR"
Naslovnica albuma: "THE FOUR"

Letošnje leto je za Moonlight Sky nedvomno povezano s številko štiri, saj je slednja zaznamovala njihovo kariero na kar nekaj področjih. Novi album je namreč prvi po štiriletnem studijskem predahu, v bendovem katalogu zaseda četrto mesto, hkrati pa gre tudi za prvo ploščo, ki so jo fantje, znova združeni v kvartet, posneli z Janom Severjem, ki je nedavno postal polnopravni član skupine.

Pustimo statistiko ob strani in se raje lotimo plošče, saj je slednja vse prej kot dolgočasna. Torej, naslednik Changing Parameters (2012) nam tako prinaša osem avtorskih skladb, ki poleg že preizkušenih jazzovskih vragolij vsebujejo tudi marsikatero spogledovanje z ritmi etno glasbe in bluesa. Prisotni pa so tudi vplivi prednikov, ki so, vsak v svojem času, vplivali na razvoj zvrsti.

Iz množice osmih popolnih aranžmajev najbolj izstopa Makedonska, ki je hkrati tudi najdaljša skladba na albumu. 11-minutni potep v skrivnostni svet dežele Aleksandra Velikega, kakršnega se ne bi sramoval niti Vlatko Stefanovski. Bravo, fantje!