Deep Purple: Dim nad vodo se počasi porazgublja

Deep Purple, Zagreb, 16. 5. 2017. Foto: Nejc Zupančič

Poletje 2017 nam slovenskim rokerjem obljublja na veliko – v neposredni bližini se bo ustavilo kar nekaj težko pričakovanih velikih karavan zvenečih imen, in lahko rečemo, da so Deep Purple včeraj v Zagrebu otvorili sezono.

Deep Purple, Zagreb, 16. 5. 2017
Ian Gillan, Don Airey, Steve Morse. Foto: Nejc Zupančič

Originalno progresivci, ki so nekje v 70-ih letih presedlali na trše ritme, v trojici z Led Zeppelin in Black Sabbath veljajo za sveto trojico začetnikov britanskega težkega rocka. Od takrat je preteklo že kar nekaj vode (beri: pira in drugih substanc), in razen tistega 8-letnega premora med letoma ’76 in ’84, ko je s ‘Perfect Stangers‘ sledil veliki povratek, vijoličasti bend ostaja aktiven na sceni vse do današnjih dni. Letos s popolnoma svežim albumom ‘Infinite‘.

Slovencem so kar pri srcu, in tudi mi smo pri srcu njim, saj so se v Ljubljani ustavili kar nekajkrat. Prvič leta 2003 ter nato še 2006 v Hali Tivoli, 2010 pa v Križankah. Sredi poletja 2014 pa naj bi nastopili še na Kongresnem trgu, hudomušno omenjeno kot predskupina Gibonnija, kar se nato vendarle ni zgodilo. Vse te priložnosti so zagotovo botrovale dejstvu, da je včeraj zagrebška Arena bila blizu razprodane. Vseeno pa je bilo opaziti in slišati, da smo bili Slovenci kar zajeten procent publike. Preostalo pa so bili seveda naši bratje, in v majicah Divljih Jagod se jih je po mestu sprehajalo tako veliko, da bi človek pomislil, da bodo zvečer v Areni prav oni glavni nastopajoči.

Deep Purple, Zagreb, 16. 5. 2017
Tony Martin (ex-Black Sabbath), Andy LaRocque (King Diamond). Foto: Nejc Zupančič

Divlje Jagode so tako za otvorile večer za Britance in njihovo redno predskupino, kanadske Monster Truck. In nasprotno s prvim vtisom, sta bili ob prvih tonih jugolegend v dvorani natanko dve ohlapni vrsti golden ringa in pet ljudi v parterju. Še sam tempo otvoritvene ‘Let na drugi svijet‘ je bil približno tako počasen, kot se je počasi polnila dvorana. A vendarle vztrajno, vse do zaključnega megahita, ki ga je odpel Tony Martin. Tako je, Jagodam se je na odru pridružil frontman Black Sabbathov (1987-91; 1993-1997) in polomljeno odpel ‘Motori‘, kar je kitarsko pospremil še Andy LaRocque (King Diamond). Glasbene sladokusce so sicer zabolela tako ušesa kot srce, ampak efekt atrakcije med balkanskimi rokerji je bil več kot dosežen.

Publiko so nato ponovno pomirili Monster Truck, kar verjetno ni bil njihov namen. Ontarijski hard/blues/stoner rock so ostali bolj kot ne nerazumljeni s strani poznanih hitov željne publike, in se po dobre tri četrt ure še neprešvicani vrnili v backstage. Tej želji pa niso najbolj ustregli niti Deep Purple, ki so užgali nekaj čez devet. Slišali smo ‘Strange Kind of Woman‘, ‘Perfect Strangers‘, ‘Smoke on the Water‘ in nato na koncu vokalno komajda še iztisnili ‘Highway Star‘. Fokus je bil pričakovano na novem albumu, ki je izšel letos aprila in je sicer zelo soliden, vendar se poslušalcem še ni utegnil povsem vsesti v ušesa. Zanimivo pa je da turneja, ki je logično nadaljevanje, nosi naslov ‘The Long Goodbye‘ in ne ‘Infinite‘, čeprav bi obe imeni kar posrečeno opisale situacijo. Deep Purple se poslavjajo, hote ali nehote. Nastop je bil več kot solidno izpeljan, vendar je Gillanovo pešanje vokalne kondicije nezgrešljivo. Nič več kot slabi dve uri dolg koncert je pospremilo kar nekaj pavz, ki pa jih je s klaviaturskimi solažami odlično zapolnjeval Don Airey. Tu pa tam je kdo nostalgično zavzdihil po leta 2012 preminulemu Jon Lordu, zaradi dela katerega Purple danes so, kdor so. Ampak Airey ga je vreden naslednik.
Deep Purple, Zagreb, 16. 5. 2017
Roger Glover, Ian Paice. Foto: Nejc Zupančič
Dim nad vodo se tako počasi porazgublja. Včeraj je bila nedvomno ena zadnjih priložnosti, da se ga stari rokerji (po stasu ali duši) še nadihamo. So pa Purpli zagotovo že v območju tistega diagrama, ko na celoten performance že gledamo prek osi starosti. Mogoče pa bi bilo prav, da se ‘The Long Goodbye‘ le ne potegne predolgo.

Recenzijo so omogočili: Koncerti.net ter Nu Coast Croatia.