BON JOVI: ‘Burning Bridges’ (2015)

Naslovnica albuma 'Burning Bridges'
Naslovnica albuma 'Burning Bridges'

Bon Jovi so zagotovo eni tistih, ki jim prekletstvo časa ne more do živega. Kljub menjavi desetletij, trendov in bog se ga vedi česa je skupina še vedno eden od paradnih konj glasbene industrije.

Razprodane turneje, dobro prodajani albumi, … od kje jim vse to? So fantje iz New Jerseya takšni genialci, ki z dotikom ustvarijo zlato? Seveda, da ne.

Odgovor se skriva drugje in je bistveno preprostejši. Gonilna sila skupine, stari lisjak Jon Bon Jovi je že dolgo pred njenim spočetjem odkril, kako iz povprečja narediti marketinški triumf.

Sledi željam publike in ta bo sledila tebi. Če so razmere na trgu zahtevale več klaviatur, jih je skupina tudi uporabila. Nič več in nič manj!

 

Na albumo 10 ‘recikliranih’ idej

Izdaja neuporabljenih idej preteklosti, reciklaža vsebin, ki so bile v nekih drugih časih preslabe ali vsaj premalo dodelane, če smo natančni, so očitno hit zadnjih let.

Scorpions so z arhivsko čistko ustvarili ‘Return To Forever’, AC/DC ‘Rock Or Bust’, Bon Jovi pa so na prodajne police poslali ‘Burning Bridges.

Bon Jovi so izdali nov album.
Bon Jovi so izdali nov album.

‘Album za oboževalce’, kot ga je v nedavnem intervjuju poimenoval pevec Bon Jovi, ponuja deset skladb, ki so nastale v razponu zadnjih 15 let, a do letos niso ugledale luči sveta.

Kompilacija neobjavljenih idej predstavlja zanimivo poročilo glasbene geneze skupine, med katero ta kljub občutni komercializaciji še ni pozabila na svoje korenine.

Neobjavljena ‘A Teardrop To The Sea’ je točno to, združitev tradicije s sodobnostjo, kajti spogledovanje s časi albuma ‘These Days‘ (1995) in ‘My Guitar Lies Bleeding In My Hands’ je več kot očitno.

Poleg širokega spektra nedokončanih balad in ostalih osnutkov nam album ponudi tudi nekaj morebitnih smernic za prihodnost.

‘We Don’t Run’ je nastala posebej za ta projekt in napoveduje, da bo naslednik aktualnega ‘What About Now’ (2013) še zanimiv.

‘Saturday Night Gave Sunday Morning’ je zadnja skladba, ki jo je skupina ustvarila s članom Richijem Samboro in ne odstopa od šablone zadnjih let, radiu prijazno, kakopak.

V nadaljevanju nam album ponudi še ‘Who Would You Die For’, potem pa je to to.

 

Album bi bil lahko boljši

Album bi bil lahko boljši.
Album bi bil lahko boljši.

Čeprav naj bi po poročanju portala nastal kot posledica pogodbenih obveznosti, je zamisel o albumu takšnega formata zanimiva in bi si zaslužila boljšo realizacijo.

Vpogled v ustvarjalno zaodrje zadnjega desetletja in pol je nedvomno zanimiva poslastica. izkušnja za vse prave oboževalce, rekreativci in glasbeni puristi pa se boste izgubili v predvidljivosti.

Če je verjeti besedam pevca Bon Jovija, ki pravi, da predstavlja album simbolični zaključek nekega obdobja, je nekaj jasno, skupina je v tem času veliko izgubila ali pa so iz svoje zakladnice izbrali napačne bisere.