BOHEM: Bohem so po srcu boemi

Tokrat je portal Rocker.si na intervju povabil skupino Bohem, ki se je povabilu z veseljem odzvala in nam izdala kar nekaj skrivnosti …
Na vprašanja je odgovarjal vedno nasmejani in pozitivne energije polni basist Dejvi Kotar, ki hkrati tudi vodi krmilo skupine Bohem …

ROCKER.SI: Vaši začeti segajo še dlje kot v leto 2004, takrat ste delovali kot garažni band, nato se je leta 2004 za vas zgodila prva pomembna prelomnica saj ste izdali prvenec z naslovom Življenje ni zločin. Kako sedaj gledate na ta album, ko ste že medijsko prepoznavni in je za vami že kar lepa kilometrina?
BOHEM: Preteklosti ne moreš spremeniti in jo tudi ne bi spreminjali, ker so bili tisti časi lepši in manj obremenjujoči. Delali smo glasbo zase, nismo se obremenjevali in medijski prostor je bil še ‘svoboden’. Obstajale so TV glasbene oddaje, radiji so vrteli tudi nove bande itd. Če primerjamo z današnjim časom, je bila takrat medijska klima še zdrava. Življenje ni zločin je iskren album z drugačnim zvokom, ki so ga poslušalci sprejeli za svojega. Prvorojenec, ki ga ne pozabiš.

ROCKER.SI: On je jaz, Kri, 9. junij ter Kraljica sanj so vas prav zagotovo katapultirale v medijski svet in z njimi ste počasi, a trdno začeli stopati v svet slave … Kako sedaj gledate na te hite?
BOHEM: To so naši ‘zimzelenčki’. Neponovljive zgodbe, ki so v nas rasle celo življenje in za katere smo imeli čas, da so dozorele do oblike, s katero smo lahko ganili poslušalce.

ROCKER.SI: Pesem Kraljica sanj ste posneli takrat skupaj z Laro Baruco, ki velja za eno boljših vokalistk. Se vam zdi, da je tudi ona pripomogla k nadaljevanju vaše kariere?
BOHEM: Lara je nesebično sprejela naše povabilo, verjetno ji je bila pesem tudi všeč. Ne moremo reči, da je pripomogla k nadaljevanju naše kariere, bila pa je dobra odskočna deska.

ROCKER.SI: Dolgo je trajalo preden ste izdali vaš drugi album Manifest Ljubezni, oboževalci so mnenja, da se je čakanje izplačalo saj ste izdali res kvaliteten album. Kaj je bilo drugače pri tem albumu, glede na prvenec?
BOHEM: Za drugi album smo v bistvu potrebovali zelo malo časa, glede na to, da je prvi nastajal vsaj desetletje. Mi smo boemi po duši in srcu, tako da nam je čas ponavadi ovira in ne pomoč. Glavna sprememba je bila ta, da smo bili štiri leta starejši, da smo v določenih segmentih glasbeno in osebnostno dozoreli in da je producentsko palico prevzel Andrea eFFe.

ROCKER.SI: Producent vašega drugega albuma je bil Andrea Flego aka Effe, z njegovim delom ste bili zelo zadovoljni, kakšne so njegove kvalitete in kakšen je njegov način dela, da ste z njim tako zadovoljni, da bo ostal vaš producent tudi na tretjem albumu?
BOHEM:  Njegova največja kvaliteta je neobremenjenost z trendi in smisel za melodijo in liriko. K vsemu pa seveda pripomore tudi boemska narava, potrpežljivost in ljubezen do glasbe. Postal je šesti član banda.

ROCKER.SI: Če človek natančno spremlja vaše korake opazi, da iz plošče v ploščo ‘rastete’ in postajate vedno bolj kakovostni in zrelejši. Ponavadi skupine izdajo prvenec, ki velja za najboljši album, le redko katera skupina nato preseže primarni uspeh, kako je vam to uspelo?
BOHEM: Ne moremo reči, da nam je uspelo, ker to tudi ni bil naš cilj. Mi vedno hočemo narediti stvari drugače, sveže in izvirno. Vsak naš izdelek mora nositi svoj pečat in svojo zgodbo, ob tem pa ne sme tekmovati z našim preteklim delom v smislu kopiranja in ponavljanja. Seveda pa nam je v veliko zadovoljstvo, da so bile pesmi iz ML všeč še večjemu krogu poslušalcev, ker smo s tem dobili priznanje, da smo na pravi poti.

ROCKER.SI: Na drugem albumu ste imeli 11 pesmi in prav toliko singlov, kako vam je to uspelo?
BOHEM: Pri nastajanju druge plošče smo si rekli, da bomo na njo uvrstili samo pesmi, ki so lahko potencialni hiti, imajo svojo zgodbo in sporočilo in možnost, da se dotaknejo širokega kroga poslušalcev. To zamisel smo uresničili in hvaležni smo, da se je ideja prijela, kar se najbolj vidi po odzivu na koncertih. Z izborom 11 kvalitetnih pesmi smo dali pravo vrednost sporočilu Manifesta ljubezni in s tem opravičili ceno in nakup albuma. ML album ni prevara dveh dobrih pesmi in dodatka povprečja, ampak kvalitetna celota, ki zdrži test časa.

ROCKER.SI: Iz novega albuma ste posneli le en videospot in sicer za pesem Romanco, ki je izjemno kvaliteten za slovenske razmere. Je bil vaš recept manj je več? Oziroma je bilo vaše mišljenje, da je boljše, če izdate en zelo kvaliteten videospot, kot pa na primer štiri povprečne?
BOHEM: Po resnici povedano, so bile naše želje narediti več kvalitetnih videospotov, a ker so se v tistem trenutku stvari na medijski sceni tako drastično spremenile in je aktualnost videospotov zamrla, smo se prepustili toku in raje energijo in finance preusmerili na druga področja. Smo pa ponosni na videospot za Romanco, ki je definitivno presežek v vseh pogledih. Glavni krivec za to je režiser Jure Matjažič, ki nam je naredil tudi videospot za pesem On je jaz.

ROCKER.SI: Sedaj že pridno snemate nov, tretji studijski album. Odločili ste se, da ga boste skupaj s producentom Effetom snemali v Italiji. Zakaj? Česa slovenski studii nimajo, da ste se odločili za ta korak?
BOHEM: Na začetku vsakega novega projekta se vprašamo kakšno spremembo si želimo, da bo pozitivno vplivala na naše delo. Vedno smo veliko pozornost posvečali kraju snemanja in to ne samo zaradi tehnične plati, ampak predvsem iz vidika navdahnjenega okolja in dobrega počutja. Idilična pokrajina v Frisancu in duša studia, ki je dobesedno odrezan od civilizacije, sta nam ponudila svežino, ki smo jo potrebovali. Bomo pa določene stvari snemali tudi v Sloveniji, tako, da si bomo celotno snemalno izkušnjo naredili še bolj zanimivo.

ROCKER.SI: Znani ste po tem, da ste na odru ena izmed bolj energičnih zasedb, od kje črpate energijo?
BOHEM: Izhajamo iz glasbe 70 in 80- ih, kjer je energija na odru odsevala sporočila pesmi. Kot drugo pa si nebi odpustili ležernega nastopa, če vemo, da ljudje plačajo vstopnino in si želijo za svoj denar dobiti odličen, energičen in čustven koncert. Vedno se trudimo dati 110%, ker vemo, da je stati na odru in deliti dušo z občinstvom privilegij in uresničitev naših sanj.

ROCKER.SI: Svojim oboževalcem ste skoraj vedno na voljo, se vam zdi pomembna povezava Bohem – oboževalci?
BOHEM: Stik z našimi oboževalci vedno poskušamo ohranjati na pristni in sproščeni bazi, ker nas ta obdaja z pozitivno energijo zaradi katere si želimo vztrajati. Zavedamo se, da brez njih nas ni, in kljub temu da so to obrabljene besede, so potrjeno dejstvo in resnica.

ROCKER.SI: V skupini vas je večinoma že postalo staršev. Ali to vpliva na vaše nove pesmi, stil igranja? Imate zaradi tega kaj manj oboževalk?
BOHEM: Vsaka sprememba v življenju vpliva na človeka, mi nismo nobena izjema. Verjamemo pa, da so te spremembe pozitivne in da v našo glasbo vnašajo nov zagon in dušo. Mislimo, da naš pomladek ne vpliva na naše zveste fene, ampak jih seznanja z dejstvom, da smo ljudje iz mesa in krvi, ki ljubijo življenje.

ROCKER.SI: Nam lahko (ekskluzivno) zaupate kako bo zvenel nov album, bo šlo za balade ali udarne pesmi? Kaj bo tema? O čem bodo govorila besedila?
BOHEM: Smo na sredini oblikovanja zvoka in zgodb, tako da bi bila vsaka bolj konkretna napoved lahko zgrešena. Lahko pa povemo, da trenutni dogodki po svetu in naše zasebno življenje vsekakor vplivajo na vse kar delamo in glasba ni nobena izjema. Poskusili bomo narediti svež in iskren izdelek, ki se ne bo menil na trenutne trende in zahteve glasbenih urednikov, bo pa ohranjal našo prepoznavno boemsko noto v himničnih refrenih, spevnih melodijah in močnih zgodbah.

ROCKER.SI: Ste si kdaj želeli prodreti v tujino oziroma ali o tem še vedno razmišljate?
BOHEM: Vsak začetnik ima velike želje in tujina je sigurno ena izmed njih. A starejši kot si, bolj se zaveš svojega mesta pod soncem. Rek boljše biti velika riba v malem jezeru, kot pa mala riba v velikem jezeru v našem primeru definitivno drži. Spoznali smo , da za uspeh dan danes ni dovolj samo dobra glasba, delavnost, poštenost in močna želja, ampak je velik faktor za uspeh lobiranje, poznanstva, denar in ostale vsem znane manj prijetne postavke, ki pa nam nikoli niso dišale, tako da se v te spletke in igre ne bomo spuščali. Če pa se nam nasmehne sreča in pri tem ne prodamo svojega jaza, pa bomo svojo priložnost sigurno izkoristili.

ROCKER.SI: Čisto za konec pa še, kaj bi radi sporočili bralcem našega spletnega portala Rocker.si?
BOHEM: Kot prvo hvala portalu Rocker.si za podporo glasbeni sceni, vsem vašim bralcem pa bravo, ker so se z spremljanjem portala, branjem tega intervjuja itd. že dvignili nad potrošniško srenjo rumenega tiska in dokazali, da jim je več do glasbe, kot pa do novic tipa kdo je koga in kdo je s kom.
Ostanite boemi v duši in srcu, podpirajte dobro slovensko glasbo, ob tem pa dajte priložnost tudi mladim in neuveljavljenim glasbenikom.