AVVEN: ‘EOS’ (2017)

Naslovnica albuma 'EOS'.

Kar dolgih šest let je bilo treba čakati na nov EPEOS‘ domače folk metal zasedbe Avven. Z EP-jem ‘EOS’ pa so sicer vedno odlični Avven očitno pokopali svojo preteklost in pretrgali rdečo nit, ki jih je vodila do zdaj v njihovem ustvarjanju.

Že decembra lani so s singlom ‘Oceans‘ vrgli rokavico oboževalcem in pokazali, da napovedi o njihovi glasbeni spremembi niso le govorice.

EP ‘EOS’ tako ponuja sedem novih in svežih skladb, za katere resnično lahko rečemo, da glede na pretekle skladbe zvenijo precej bolj udarno in nekoliko bolj metalsko, a žal, ne postrežejo s tistim, kar bi lahko rekli, da je presežek.

Zdi se, kot da so se fantje osredotočili na to, da bi radi napadli tujino, morda iz tega razloga tudi vse skladbe po novem v angleškem jeziku.

Ob poslušanju albuma sicer navdušijo bobni in kitare, pravzaprav je celotna ritem sekcija precej dovršena, žal pa vokal izpade nekoliko medlo in morda nekoliko premalo mogočno, kot da, ne bi bil kos nalogi.

Vokalu manjka tista prava odločnost, mogočnost in trdota, ki je nujno potrebna. Ob tovrstnem žanru ga namreč bobni in kitare popolnoma povozijo, poleg vsega pa je na preteklih albumih vokal zvenel precej bolj samozavestno.

Tudi sama izgovorjava angleških besed bi bila lahko nekoliko bolj dovršena in dodelana.

Glede na pretekle izdane albume se EP ‘EOS’ zdi nekoliko šibkejši od predhodnikov, ne glede na to, da so fantje posneli res noro dobro ritem sekcijo in trde distorzirane kitare.

Iz odlične domače folk metal skupine, so postali zgolj povprečen novodobni metalski band, ki ne pokaže in ponudi posebnih presežkov, kot smo jih bili vajeni v preteklosti.

Vseeno pa si album zasluži vašo pozornost, sploh skladba ‘Red Sun‘, ki je nastala ob pomoči otroškega pevskega zbora, ima namreč izjemen intro.

Nasploh plošček glede na preteklost zveni precej bolj jezno, veseli pa me dejstvo, da so fantje tudi tokrat v svojih skladbah uporabili piščali, ki naredijo skladbe nekoliko bolj čarobne. V samih skladbah pa se sliši tudi precej sodobne tehnologije, kar je nemalokrat dvorezni meč.

Fantom je treba ob tem priznati tudi, da so kar precej pogumni, glede na to, da so se ustvarjanja in snemanja lotili na čisto nov in drugačen način glede na preteklost.

Ali se bo sprememba fantom obrestovala pa bo vsekakor pokazal čas.